Районна прокуратура – Луковит предаде на съд шестима непълнолетни за кражби и повреждане на автомобил

26 Септември 2019 г.

Районна прокуратура – Луковит внесе в съда два обвинителни акт срещу общо шест непълнолетни лица за кражби и повреждане на чужд автомобил, извършени в ловешко село.

Прокуратурата  предаде на съд петима непълнолетни, за това, че на 10 -11.10.2018 г. в с. Бежаново, като непълнолетни, но  могли да разбират свойството и значението на деянието и да ръководят постъпките си, в съучастие като извършители, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот – счупване на предно ляво стъкло, противозаконно отнели  лек автомобил „Субару Джусти„ на стойност 1200 лв., без съгласие на собственика, с намерение  противозаконно да го присвоят  - престъпление по чл.195 ал.1, вр.чл.63, вр.чл.20 от НК. На петимата е повдигнато обвинение и за това, че по същото време противозаконно повредили лек автомобил /счупили задно стъкло, повредили капачка на резервоар и ключалка, изскубнали ел. инсталация, повредили патронник контактен ключ и клеморед, изкъртили пластмаса под кормилото, счупили чистачка, пробили резервоар за гориво/ - повреди на обща стойност 555 лв. -престъпление по чл.216, ал.1, вр.чл.63, вр.чл.20 от НК.

Прокуратура внесе обвинителен акт и срещу друго момче за това, че на 12.09.2018 г. в с. Бежаново,  като непълнолетен, но можейки да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, в съучастие, като извършител с малолетно момче, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – взломил две врати, направил опит да отнеме чужди движими вещи - мобилен телефон „SAMSUNG“, метална гривна, часовник, дезодорант, дънки, мъжко бельо, чорапи, тениска, спортни обувки и колан, всичко на обща стойност 244.03лв., без съгласие на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.195 ал.1, вр. 194, ал.1, вр. чл.63, вр. чл.20, вр. чл.18 от НК.

 Предстои насрочване на делата за разглеждане от съда.