Районна прокуратура-Ивайловград привлече като обвиняеми пет лица за незаконно подпомагане на 16 граждани на Афганистан да преминат през страната

26 Септември 2019 г.

Районна прокуратура-Ивайловград наблюдава три досъдебни производства спрямо четирима мъже и една жена, български граждани,  за незаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната.

Районна прокуратура-Ивайловград привлече като обвиняема 36-годишната Б.А., за това, че на 17.09.2019 г., в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Колибар чешма, противозаконно подпомогнала трима граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Рено Клио“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.   

По второто досъдебно производство като обвиняеми са привлечени М.Т., на 24 г., и Б.И., на 26 г., за това, че на 17.09.2019 г.,  в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Пенсионерска чешма, в съучастие, противозаконно подпомогнали седем граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Фиат Пунто“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.   

По третото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени Р.Т., на 29 г., и С. К., на 31 г., за това, че на 17.09.2019 г., в землището на гр. Ивайловград, обл. Хасково, в района на местността Дупката, в съучастие, противозаконно подпомогнали шестима граждани на Република Афганистан, чрез използване на транспорт – лек автомобил, марка „Фолксваген Поло“, със софийска регистрация, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 пр. 1 и т. 4 и т. 5 във вр. ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

В трите автомобила са пътували общо 16 граждани на Афганистан, като 8 от тях са момчета на възраст между 13 г. и 18 г.     

До момента е установено, че чуждите граждани са влезли незаконно от Република Гърция в Република България на 14 септември 2019 г., през „зелена“ граница, в района на село в община Ивайловград. Те се придвижвали през гористи местности, като на 17 септември 2019 г., стигнали в близост до разклона за с. Покрован, общ. Ивайловград. Там били качени на трите автомобила, в които били петимата обвиняеми. Целта на чуждите граждани е била да стигнат до Република Франция. Петимата обвиняеми са задържани от служители на „Гранична полиция“ в района на гр. Ивайловград.  Афганистанските граждани са обяснили, че платили на каналджии в гр. Истанбул, Турция, средно по 3 000 евро, за да стигнат до Сърбия, а след това трябвало да дадат още по толкова, за да отидат до Франция. Те са били без документи за самоличност. Спрямо пълнолетните чужденци са образувани бързи производства за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи. Те са настанени в Миграционен център у нас.

По трите досъдебни производства се извършват активни процесуално-следствени действия, като се изяснява съпричастността и на други лица към престъплението.