Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Адем О., обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 36-годишен мъж, която е настъпила в резултат от катастрофа

16 Септември 2019 г.

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Адем О. Той е обвинен за това, че на 23.01.2017 г. на автомагистрала „Тракия“, в посока град София, на територия на Община Сливен, при управление на товарен автомобил, нарушил правилата за движение като не е съобразил скоростта на движението си с конкретните условия на видимост и не спрял при възникване на опасност за движението, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на 36-годишен мъж от град Ямбол – престъпление по чл.343, ал.1, б.„в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

На 23.01.2017 г. около 05.30 ч., в тъмната част на денонощието, по автомагистрала „Тракия“ се е движел пострадалия, който управлявал лек автомобил. Той се е движел по прав участък на пътя със скорост от около 144 км/час в посока град София. Макар около пътното платно да е имало сняг, асфалтът бил сух, видимостта – добра за тъмната част от денонощието, a водачът не е бил с поставен предпазен колан. В един момент той допуснал отклоняване на управлявания от него автомобил в аварийната лента. За да възстанови първоначалното си движение той предприел рязка промяна, като завил в ляво. В резултат от високата скорост и рязкото завиване на волана, автомобилът управляван от пострадалия станал неуправляем. Последвал удар в мантинелата и завъртане на автомобила, в резултат от което тялото на пострадалия изхвърчало от превозното средство. То останало неподвижно на пътя.

В същото време, със скорост от 110 км/час се е движил товарния автомобил, управляван от обвиняемия. Той е бил с включени дълги светлини, на голямо разстояние след автомобила на пострадалия. Обвиняемият не е видял станалото пред него пътнотранспортно произшествие. Наближавайки мястото, където то е настъпило, Адем О. е видял парчета стъкло и пластмаса и деформирана мантинела, авариралия автомобил и други предмети. Въпреки, че възприел всичко това и по този начин била налице опасност за движението му, обвиняемият не е съобразил с разпоредбите на закона и не е предприел действие за намаляване на скоростта, за да може да спре в рамките от осветеното от фаровете му пространство ма дълги светлини. Движейки се с тази скорост управляваният от Адем О. товарен автомобил, прегазил тялото на пострадалия, което се намирало върху пътното платно, което довело до смъртта на пострадалия.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 17.09.2019г.