Районна прокуратура- Габрово внесе в съда искане за задържане на извършител на кражба

12 Юли 2019 г.

Районна прокуратура- Габрово внесе в съда искане за вземане мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на извършител на кражба.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем В. Г. за това, че на 01.07.2019 г. около 03,35 часа в гр. Габрово, при условията на повторност, от магазин за хранителни стоки, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване стъклото на входната врата,  отнел чужди движими вещи – кутии цигари различни марки, билети от Национална лотария, шоколад  и касова книга, всичко на обща стойност  650 лв. от владението и без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да ги присвои, като случаят е немаловажен – престъпление по чл. 195, вр. чл. 194, вр. чл.28 от НК.

Прокуратурата счита, че от събраните до момента доказателства,  може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем. Същият е осъждан за престъпления против собствеността, като деянието е извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на две, предходно влезли в сила присъди. За извършеното престъплението, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ и е налице реална опасност той да извърши друго престъпление, поради което прокуратура внася в съда искане за вземане на  мярка за неотклонение "задържане под стража" .