Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж за купуване на гласове в гр. Хасково

6 Юни 2019 г.

Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем:

               - М.А., на 37 г. от гр.Хасково за това, че на 26.05.2019 год. в гр. Хасково е предложил на Х. А. от гр. Хасково имотна облага в размер на 15 лева с цел да бъде склонена да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия – престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК.

               С постановление на Районна прокуратура  – Хасково, от 27.05.2019 г. обвиняемият  е задържан за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

До момента е установено, че М.А. е предложил на Х.А от гр. Хасково, да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия на Европейските избори като й е обещал след това да й даде парична сума в размер на 15 лева. Х.А. първоначално се съгласила, но след това сигнализирала за нарушението членове на СИК, в която следвало да гласува.

В Районна прокуратура Хасково в изпълнение на организацията, създадена в ПРБ за ефективно противодействие  и разследване на престъпления против политическите права на гражданите, свързани с изборния процес, са наблюдавани 19 броя преписки, по които две са прераснали в наказателни производства- едно Бързо производство и едно досъдебно производство.