Обявен за международно издирване с ЕЗА, български гражданин ще ни бъде предаден от британските съдебни власти, по искане на Районна прокуратура – Габрово

30 Май 2019 г.

Български гражданин, обявен за международно издирване с ЕЗА, ще ни бъде предаден от британските съдебни власти, по искане на Районна прокуратура – Габрово.

Д. К.  е обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 02.10.2018 г. от Районна прокуратура – Габрово, след като се е отклонил от правосъдие на територията на Република България.  

Спрямо него има влязла в сила присъда, която следва да изтърпи. Осъден е за това, че на 19.10.2017 г. в гр. Габрово, управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества – канабис на една година лишаване от свобода  при строг режим и глоба в размер на 500 лв. и е лишен да управлява  МПС за срок от една година. Със  същата присъда  спрямо Д.К., на основание чл. 68, ал 1 от НК, е приведено в изпълнение и отложеното му наказание по присъда на Окръжен съд Габрово – две години лишаване от свобода  при строг режим. Наложеното наказание е за това, че 10.03.2015 г в гр. Габрово, без надлежно разрешително държал  в ползвания от него автомобил високорискови наркотични вещества – 4,226 грама коноп на стойност 25.35 лв. и за това, че държал с цел разпространение и разпространявал на публични места в града наркотични вещества – коноп.

След отклоняването си от правосъдие в България, Д.К. е установен на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, където е задържан. В изпълнение на издадената европейска заповед за арест на Района прокуратура – Габрово, издирваното лице ще бъде предадено на българските съдебни власти, за изтърпяване на наложеното му наказание лишаване от свобода.