Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа лице за отправени поредица закани с убийство

29 Май 2019 г.

Г., на 22 години, е привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 НК, както и по чл. 320а НК за това, че:

-На 27.05.2019 г., около 09.00 часа, в къща, находяща се в гр. София, се заканил с убийство на непълнолетния си брат – М., като му нанесъл побой, изразяващ се в множество удари с крака и ръце и му казал: „Ей сега ще отида да взема брадвата и да те заколя!“,  като това заканване би могло да възбуди у пострадалия основателен страх за осъществяването му.

По същото време и на същото място Г се заканил с убийство и с палеж и на съседите си – Е. и В., които се намесили, опитвайки се да помогнат на пострадалия М., като им заявил съответно: „Ще те подпаля, ще те убия!“, както и: „Ще те подпаля, ще те убия, вече си некролог!“, а спрямо двамата: „Ще запаля къщата ви!“; като тези закани биха могли да възбудят у пострадалите основателен страх за осъществяването им.

Предвид високата обществена опасност на извършените деяния, както и предвид факта, че Г. е многократно осъждан, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му  в сградата на СРС на 30.05.2019 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.