По споразумение на Софийска районна прокуратура е наложено наказание „лишаване от свобода“ за пореден случай на измама, извършена от едно и също лице – добилия медийна популярност А. Митев

27 Май 2019 г.

По споразумение на СРП, подсъдимият А. Митев, е осъден за това, че:

Около 11:00 ч. на 12.05.2017 г. в  гр.София, ж.к. „Сердика”, в района на блок 25, с цел  да набави за себе си  имотна  облага, възбудил  заблуждение у възрастната Й., като й казал, че „го изпраща касиерката от пощенската станция, където е станала грешка при изплащането на пенсията й, като са й били дадени 50 лева по-малко“. В тази връзка Митев поискал от Й. да му предаде за проверка изплатената й като пенсия парична сума и след като тя му предоставила получените от нея 400 лв. той ги преброил, след което незабелязано от пострадалата Й. й върнал само част от купюрите (а именно 200 лв.). С тези си действия Митев причинил на Й. имотна вреда в размер на 200 лв.

Митев е извършил деянието при условията на опасен рецидив, като описаното представлява престъпление по чл. 211, пр. 2, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и „Б“ НК.  Той е вече осъждан за поредица измами, извършени при сходна на описаната по-горе фактическа обстановка.

На Митев е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, при първоначален строг режим.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.