Ден на отворените врати в Националната следствена служба

17 Май 2019 г.

На  16.05.2019 г. в Националната следствена служба се проведе „ Ден на отворени врати", организиран по случай 140-та годишнина от подписването на Търновската конституция.

На събитието присъстваха студенти от Юридическите факултети на Софийския университет,  УНСС и Нов български университет, както и ученици от  55 СУ „Петко Каравелов“- гр. София. Присъстващите  бяха посрещнати от Директора на НСлС  и заместник на главния прокурор по разследването г-н Борислав Сарафов и от тримата му заместници - г-жа Юлиана Петкова, г-жа Ивелина Христова и г-н Магдален Маринов, както и от ръководителя на Аналитичното звено и говорител на НСлС – г-жа Мария Павлова, председателя на Камарата на следователите в България - г-н Петко Петков и завеждащите отдел „Стопански“ -г-н Румен Киров и  отдел "Криминалистика" - г-н Даниел Цонков,.

Г-н Сарафов представи работата на ръководената от него институция, след което заместниците и колегите му разказаха подробно за спецификата на следователската професия, способите и стандартите за събиране на доказателства и провежданите конкретни  действия от следователя в хода на разследването.

На присъстващите беше показан видеоматериал, съдържащ автентични архивни кадри от знакови дела, разследвани от НСлС.

Участниците в „Деня на отворените врати“ в НСлС  разгледаха криминалистичните лаборатории, мобилен център за разследване, оборудван със съвременна криминалистична техника и бяха разведени в специално оборудваните помещения за разпити, за извършване на разпознаване и за криминалистическа регистрация.