Задържаният за противозаконно превозване на чужденци остава в ареста, след подържано искане от Окръжна прокуратура – Велико Търново

13 Май 2019 г.

По искане на Районна прокуратура – Горна Оряховица,  подържано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, задържаният български гражданин за противозаконно превозване на чужденци остава в ареста. Окръжен съд – Велико Търново потвърди  взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“, като правилна и законосъобразна и не уважи жалбата на задържания.

С постановление на Районна прокуратура – Горна Оряховица А. В. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 03.05.2019 г., в землището на с. Янтра, общ. Г. Оряховица, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал чужди граждани -  група от 26 души, афганистански граждани – да пребивават и преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Форд“ – престъпление по чл. 281от НК.

Въззивната съдебна инстанция потвърди определението на Районния съд, като прие доводите на прокуратура, че от събраните до монета доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението за което е обвинен, и съществува опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица.