По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 32-годишен мъж за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества и за държане на канабис

7 Май 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.С., на 32 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че  на 1.05.2019 г., в гр. Стара Загора, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Пежо“, след употреба на наркотично вещество - метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство, като деянието е извършено повторно - престъпление по чл.343б,ал.4 вр.ал.3 вр.чл.28,ал.1 от Наказателния кодекс;

и за това, че на 1.05.2019 г., в гр. Ст.Загора, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества- канабис - престъпление по чл.354а,ал.3,т.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 1.05.2019 г. обвиняемият Г.С. бил в гр. Стара Загора. Той управлявал лек автомобил, марка “Пежо“ и бил спрян за проверка. При тестване за употреба на наркотични вещества било отчетено наличие на метамфетамин в организма на Г.С. При извършване на проверката също така било установено, че Г.С. е държал в себе си високорисково наркотично вещество - канабис. 

Обвиняемият Г.С. е осъждан за извършени от него умишлени престъпления. Той е изтърпявал различни по вид и размер наказания, включително ефективно „лишаване от свобода“.  Г.С. е извършил деянията само шест месеца, след като е бил освободен от Затвора, където е изтърпял наказание лишаване от свобода - за престъпление по чл.343б,ал.3 от НК.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Г.С. е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Г.С. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.