ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

25 Април 2019 г.

Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за законност на Наредба № 6 от 20.02.2008 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство /Наредба/, издадена от министъра на правосъдието.

С Наредбата се определят правилата и реда за издаване на заповеди за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство, с изготвени съответни образци на заявленията.

След извършения анализ е установено, че при издаване на Наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, закрепени в Закона за нормативните актове. Не са спазени правилата на чл.26 и чл.28 от този закон и по този начин са нарушени принципите на откритост и обоснованост. Конкретно проектът на Наредбата не е публикуван на интернет страницата на министерството, не е предоставена възможност за обсъждането му и представяне на предложения и становища по него. В докладната записка на заместник-министъра на правосъдието до министъра не са посочени финансови и други средства, необходими за прилагане на новата уредба, липсват мотиви за очакваните резултати от прилагането, няма анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

По тези съображения ВАП протестира Наредба № 6 от 20.02.2008 г. за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство пред ВАС с искане за отмяна.