Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал велосипедист

23 Април 2019 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал велосипедист.

Обвинението срещу Г. Г. е за това, че на 19.11.2015 г., около 16.15 часа, в гр.Габрово, на ул.”Хр. Смирненски”, при управляване на лек автомобил „Субару”, нарушил правилата за движение по пътищата /като водач на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към участниците в движението и при извършване на маневра, която е свързана с навлизане в съседна пътна лента, е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея/, като се движел в посока от центъра на града към площад „Белорусия“ и при маневра за отклоняване на автомобила на ляво, навлязъл изцяло в насрещната за него пътна лента, където ударил насрещно движещия се велосипедист Л. Ч. на 68 години, управляващ велосипед с допълнително монтиран двигател с вътрешно горене и по непредпазливост причинил смъртта му – престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

На 19.11.2015 г., обвиняемият управлявал лек автомобил по ул. ”Хр. Смирненски” в посока към площад „Белорусия“. При приближаването на дом №19, намалил скоростта до 35,8 км/ч и предприел маневра за отклоняване на автомобила на ляво, към левият край на платното за движение, като навлизъл изцяло в насрещната за него пътна лента. В този момент, в лентата за движение в посока към центъра на града се движел велосипедиста Л. Ч., в полагащата му се пътна лента. При осъществяване на отклоняването на ляво, обвиняемият не възприел своевременно велосипедиста, за да спре, в резултат на което последвал удар между предната дясна част на автомобила и предната гума на велосипеда. От ударът велосипедистът получил травми, в резултата на които на 11.01.2016 г. починал, въпреки указваното му медицинско лечение.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.