Ученици от осем училища посетиха Съдебната палата във Велико Търново в Деня на отворените врати

15 Април 2019 г.

Над 220 души, от които        160 ученици от осем учебни заведения посетиха „Ден на отворените врати“ в Съдебната палата във Велико Търново. Инициативата се проведе съвместно между Апелативна прокуратура, Окръжна прокуратура, Районна прокуратура, Районен съд, Окръжен съд и Апелативен съд във Велико Търново.

       Прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура – Велико Търново и съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд - Велико Търново  проведоха поредица от срещи с ученици начален курс на обучение. Срещите са продължение на съвместната инициатива между Апелативна прокуратура – Велико Търново и Регионално управление на образованието във Велико Търново, в рамките на която прокурори посетиха училищата в старата столица. Като продължение на инициативата в Деня на отворените врати, Съдебната палата бе посетена от групи ученици от училища извън старата столица – от СУ „Ангел Каралийчев“ – гр. Стражица, ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Килифарево, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“- гр. Горна Оряховица  и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Златарица. Представяйки

адаптиран модул за ученици начален курс, прокурор Румяна Ирманова от Апелативна прокуратура, по достъпен за възрастта им начин, представи работата на прокуратурата, професиите „съдия“ и „прокурор“, какво са престъпленията, каква отговорност се носи за тях, модели на противоправно поведение, опасните игри и рисковете на което са изложени в интернет-пространството. Съдия Солакова ги запозна със историята на създаването на законите. За децата бяха подготвени  късметчета с римски сентенции. С голямо въодушевление малките ученици облякоха и се снимаха в тоги на прокурор и съдия.

       Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов и Мирослав Овчаров, прокурор от Окръжна прокуратура и  съдиите Милена Алексиева и Георги Георгиев от Районен съд, мл. съдия Ивайло Колев от Окръжен съд се разговаряха с  гимназистите в среща-дискусия с магистрати.

       В рамките на деня на отворените врати бе разиграна симулация на съдебен процес по молба за международна правна помощ за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка в Апелативен съд – В. Търново, от десетокласници от ПЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, които влязоха в ролята на български и ирландски съдебни състави и осъществиха разпит на свидетел съгласно всички процедурни правила.

       Студентите по право във ВТУ разиграха симулативен наказателен процес по реално дело за побой с нанесена телесна повреда.

       Учениците и участваха в информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в съда и прокуратурата и да разгледат изложба с архивни документи.