Районна прокуратура – Русе предаде на съд братя за грабеж и вещно укривателство

9 Април 2019 г.

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу братя за грабеж и вещно укривателство.

Обвинението срещу Х. И. е за това, че на 29.07.2018 г. в гр. Русе, като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи – мобилен телефон „Samsung Galaxy S7 32 GB Black“, със СИМ-карта, на обща стойност 285 лева от владението на В. Т. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - престъпление по чл.198, вр. чл.63 от НК.

Обвинението срещу И.И. е за това, че на 08.08.2018 г. в гр.Русе, с цел да набави за себе си имотна облага, спомогнал да бъде отчуждена чужда движима вещ – мобилен телефон „Samsung Galaxy S7 32 GB Black“ на стойност 285 лева, собственост на В. Т., за която знаел, че е придобита от Х. И. чрез грабеж - престъпление по чл.215 от НК.

 

          На  28.07.2018 г. пострадалият В.Т. се срещнал с приятели пред блока. Докато се разхождали в района и си говорили, при тях отишъл още три момчета, между които бил и обвиняемият. Всички отишли да денонощен магазин и закупили бира, сладки и семки. Тогава обвиняемият Х.И. видял, че В. Т. има мобилен телефон „Samsung Galaxy S7 32 GB Black“, харесал му и решил, че ще му го отнеме на всяка цена същата вечер. Всички заедно отишли в двора на ЦДГ, пушили цигари, пили бира, чатили по мобилните си телефони. Към 02,00 часа решили да си ходят. В изпълнение на намерението Х.И. се придвижи до входа на блока, в който пострадалия живеел и го изчаквал между паркирани в близост автомобили. Увил през лицето си кърпа, за да не бъде разпознат. Когато пострадалият дошъл пред входа, Х.И. го приближил в гръб, ударил го в лицето, направил му подсечка и докато бил на земята, му нанесъл  още няколко юмрука, като му извикал „Дай всичко, което имаш“. Докато В. Т. се опитвал да стане от джоба на дънките му паднал мобилния му телефон. Х.И. видял телефона, взел го и побягнал. Прибрал се в дома на брат си – обвиняемия И. И. Опитал се да ползва телефона, но не успял защото имал защита. На следващия ден дал телефон на брат си, като му разказал как го е отнел и го помолил да го декодира, за да го ползва. И. И. не можал да го декодира и го заложил за 35 лева.  Обвиняемият Х.И. е ученик в 9 клас и се водел на отчет в ДПС за извършена кражба.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.