Окръжната прокуратура в Шумен протестира отказа Шуменския окръжен съд да измени домашния арест на наркоразпространител в задържане под стража

1 Април 2019 г.

Окръжната прокуратура в Шумен внесе протест срещу определение на  Шуменския окръжен съд пред Апелативния съд във Варна. С него се иска отмяна на определението на първата съдебна инстанция, с което е отказано изменение на домашния арест на обвиняемия за държане с цел разпространение на 5 кг марихуана Денис Х. – престъпление по член 354а, ал. 1, извършено като продължавано деяние..

Окръжната прокуратура в Шумен внесе протест срещу определение на  Шуменския окръжен съд пред Апелативния съд във Варна. С него се иска отмяна на определението на първата съдебна инстанция, с което е отказано изменение на домашния арест на обвиняемия за държане с цел разпространение на 5 кг марихуана Денис Х. – престъпление по член 354а, ал. 1, извършено като продължавано деяние.

Искането за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда на обвиняемия, а именно задържане под стража, е заради нарушаване от страна на Денис на домашния арест. 26-годишният обвиняем е бил засечен от полицейски служител на 18 март в 11,30 и в 13,30 часа в автомобил в Шумен, като напускането на адреса, където е бил длъжен да търпи домашния си арест, е било направено без разрешение.

Денис Х. бе привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества на 20 февруари тази година. В условията на неотложност при претърсване на автомобила му полицейски служители намериха 5 кг съцветия от марихуана. С наркотиците Денис се снабдявал от Варна и Шумен.

Предстои по протеста на Окръжната прокуратура в Шумен да се произнесе Апелативният съд във Варна.