В Районна прокуратура – Оряхово се проведе работна среща на представители на институциите по въпроси, свързани с противодействие на трафик на хора

15 Март 2019 г.

Вчера, 14.03.2019 г., по инициатива на Фондация „А-21“, в Районна прокуратура - Оряхово се проведе среща с участието на представители на неправителствената организация, местните органи и съдебната власт, данъчните служби и управленията на МВР, както и на социалните институции.

Мартин Стефанов – ръководител на фондацията, е бил придружаван от представители на Посолството на САЩ в България, изявили желание да се включат във финансирането на обучителни мероприятия на полицейски служители и социални работници.

В рамките на събитието се е провела дискусия относно предлагане на социални услуги и дейности за подпомагане на лица, пострадали от престъпленията, свързани с трафик на хора. В нея са взели участие кметовете на общините Оряхово и Мизия, прокурорите в Районна прокуратура – Оряхово и председателят на Районен съд - Оряхово, агенти на ТД „НС“ Враца и Плевен, началниците на РУ на МВР гр.Оряхово и ГПУ на МВР гр. Козлодуй, представителят на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Оряхово и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Оряхово.

Коментирани са били данни за това, че в регионите Враца и Плевен са образувани голям брой наказателни производства за трафик на хора и с множество жертви на това престъпление. В тази връзка, от страна на НПО „А-21“, са били представени услугите, извършвани от организацията към настоящия момент. Наред с това са били направени конкретни предложения за съвместна превантивна дейност, с оглед ограничаване случаите на трафик на хора.

Фондация „А-21“ има 14 офиси в 12 държави по целия свят, съответно кризисни центрове, като същата си сътрудничи с правоохранителните и правораздавателните органи в съответните страни. От друга страна, Фондация „А-21“ оказва съдействие на Районна прокуратура - Оряхово във връзка с настаняване в кризисни центрове и грижи за жертви на трафик.

Срещата се е провела в дискусионен формат, като съвместно с представителите на Фондация „А-21“ са били набелязани съответни превантивни мерки и програми за провеждане на обучения на органите и институциите, ангажирани с противодействие на престъплението трафик на хора.