Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е приключено разследването и е внесен обвинителен акт за извършено престъпление против интелектуалната собственост /използване на търговски марки без разрешение на притежателя/

11 Март 2019 г.

Обвиняемата Л. Евтимова, в качеството си на управител и собственик на фирма „Л.“ ЕООД, предлагала за продажба на дребно - дрехи и аксесоари, предимно бельо, обозначени като продукти на известни търговски марки, като Calvin Klein”, “Philip Plein”, “Hugo Boss”, “Dolce & Gabbana”, Ëmporio Armani” и други чрез магазин,  находящ се в гр.София, ТЦ „Илиянци“. Продадените стоки са били на обща стойност 101 038, 00 лева /сто и една хиляди тридесет и осем лева/.

Евтимова е действала виновно, с пряк умисъл, като съзнавала общественоопасния характер на деянието си, предвиждала е произтичащите от него общественоопасни последици и пряко е целяла настъпването им. Тя е знаела какви по вид стоки съхранява и предлага на клиентите си, както и че има изисквания и други характерни особености, с които да докаже произхода на стоките, каквито тя не е притежавала, съгласно  Закона за марките и географските означения. Осъзнавала е, че продажбата на артикули с обозначение като продукти на известни търговски марки  /по – конкретно техни имитации/, ще й донесе по-голяма печалба, тъй като били по-евтини и по-достъпни на пазара.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаното по-горе деяние е Евтимова, като по случая е било образувано наказателно производство, проведено под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура. Разследването е приключило, с внесен обвинителен акт срещу Евтимова за престъпление по чл. 172б, ал. 2, предл. 2, във вр. с ал. 1 НК (престъпление против интелектуалната собственост - използване на търговски марки без разрешение на притежателя).

Обвинителният акт е внесен в Софийски районен съд, като предстои делото да бъде насрочено за разглеждане.