Осъдителна присъда за помощник - частен съдебен изпълнител

1 Март 2019 г.

По обвинителен акт на Софийска окръжна прокуратура съдът призна за виновен Н. И. С. – помощник-частен съдебен изпълнител с район на действие – Софийски окръжен съд за извършено престъпление по чл. чл. 282 ал. 1 от НК.

На 15.06.2018г. делото е внесено в Софийски окръжен съд с обвинителен акт, като  на Н.И.С.  е повдигнато обвинение за това, че в през 2014г. в с. Брусен, общ. Етрополе, и гр. Пирдоп, Софийска област, в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения по Закона за частните съдебни изпълнители, който гласи: „Частният съдебен изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтересованата страна на основание изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение“.

Подсъдимият С.  извършил опис на самостоятелна метална постройка в с. Брусен, общ. Етрополе и съставил в гр. Пирдоп постановление за възлагане на същия имот на купувач, с които действия осъществил публична продан на имота, без същият да е бил включен в изпълнителите листове издадени от РС-Етрополе.

С присъда от 28.02.2019г. на СОС, подсъдимият Н.И.С. е признат за виновен по повдигнатото му от прокуратурата обвинение и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок  от 1 /една/ година, чието изпълнение на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложил за срок от 3 /три/ години.

Постановената осъдителна присъда подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.