По обвинение на Районна прокуратура – Троян осъдиха касиер, за присвояване на над 32 хиляди лева чужди пари

1 Март 2019 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Троян осъдиха касиер, за присвояване на над 32 хиляди лева чужди пари.

Съдебното производство е разгледано по реда на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно производство, при което подсъдимата се признава за виновна и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

 М. Б. е призната за виновна за това, че за периода от 01.12.2010 г. до 31.07.2016 г. в гр. Троян, област Ловешка, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на касиер на ВСК при КТ „Подкрепа“ към „Балканфарма Троян“ АД, противозаконно присвоила чужди движими вещи, които владее и пази, като обсебването е в големи размери – сумата от общо 32 339 лв., представляваща членски внос на 36 броя членове на ВСК - престъпление по чл. 206 от НК. /В края на 2012 г. обвиняемата се нуждаела от парични средства. Решила, че може да взема част от поверените и пари и да ги осчетоводява по неверен начин, като по-късно възстанови взетите суми. За целта направила дубликат на личните картони, които предоставяла при ревизиите. Така за периода от 01.12.2010 г. до 31.07.2016 г. обвиняемата,  от получен от членове на касата, но не внесен от нея по разплащателната сметка членски внос и от изтеглени от разплащателната сметка суми по заявени кредити от членове на касата, но непредадени на кредитополучателите, обсебила членски внос на 36 броя членове, общо в размер на 32 339,00 лв./

 За извършеното деяние М. Б. е осъдена на четири години лишаване от свобода, редуцирано по чл. 58а от НК на 2 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от пет  години.

 Обвиняемата е лишена от правото да упражнява отчетническа и материално-отговорна дейност за срок от три  години.

Съдът е уважил и предявените граждански искове в размер на 32 339 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ловеч.