По обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново осъдиха двама за кражба на лек автомобил

15 Февруари 2019 г.

По обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново, осъдиха двама за извършена кражба на лек автомобил, като съдът им наложи наказания по шест месеца лишаване от свобода при строг режим.

М.Р. и Р.П. /при условията на опасен рецидив/ са признати за виновни за това, че на 27.03.2017 г. в гр. Велико Търново, след предварителен сговор и чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил „Пежо” и техническо средство – контактен ключ, отнели лек автомобил „Мицубиши Каризма”, на стойност 1152 лв. от владението на собственика Б. Д., без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвоят, като открадната вещ не е под постоянен надзор и случаят не е маловажен –  престъпление по чл. 196,  вр. чл. 195, вр. чл. 194, вр. чл. 29 от НК.

 Обвиняемият М.Р. живеел в гр. В. Търново. В същият блок живеел пострадалият Б. Д., който притежавал лек автомобил „Мицубиши“, но нямал свидетелство за управление и не го управлявал. Автомобилът  бил паркирал пред блока. Недоволна от това, че автомобилът не се ползва, а заема място пред блока, съпругата на обвиняемия М.Р.  няколкократно поставяла въпроса, пострадалия да махне колата, тъй като пречи. Обвиняемият М. Р. споделил,  за проблема с автомобила, на своя приятел - обвиняемия Р. П. Двамата решили да вземат колата и да я продадат за скрап. В изпълнение на това решение, на 27.03.2017 г., закачили стоманено въже на автомобила на пострадалия и с друг автомобил го изтеглили в близост до Старческия дом. Обадили се на познат, който да откара колата за скрап, като смъкнали регистрационните табели. Същата вечер разбрали, че пострадалият е подал сигнал до полицията за изчезване на автомобила му и решили на следващият ден да го върнат обратно. При връщането на колата били засечени от полицейски служители.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Велико Търново.