Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор на автобус, нарушил правилата и допуснал произшествие

14 Февруари 2019 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на автобус, нарушил правилата за движение и допуснал произшествие с пострадал моторист.

Обвинението срещу П. Д. е за това, че на 04.04.2018 г. на кръстовище на път Русе-Габрово с път Дебелец –Килифарево, при управление на автобус „Неоплан”, нарушил правилата за движение, като преди да започване маневра пресичане на първокласния път, не се убедил, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които минават покрай него – движещият се със скорост 112 км/час, в полагащата му се лента за движение, мотоциклет „Кавазаки“, управляван от И. Д. и не извършил маневрата, като се съобрази с неговото положение, посока и скорост на движение, в резултат на което последвал удар между предна централна част на мотоциклета и дясна странична част на автобуса, като по непредпазливост причинил на И. Д. средни телесни повреди – престъпление по чл. 343, вр. чл. 342, вр. чл. 129 от НК.

 

Обвиняемият на 04.04.2018 г. бил на работа, като управлявал автобус по маршрут В. Търново – Килифарево през гр. Дебелец и обратно. Около 17,35 часа извършвал поредния курс. На кръстовище на път Русе-Габрово и път Дебелец –Килифарево, предстояло да извърши маневра пресичане на първокласния път и същият преустановил движението на автобуса в изпълнение на Пътен знак Б 2 спрял.  Водачът на автобуса спрял същия на нивото на пътния знак и не видял приближаващи МПС, поради което предприел пресичане на първокласния път. По това време по първокласния път,  се движел мотоциклет „Кавазаки“, управляван от И. Д., със скорост 112 км/ч., в полагащата му се лента за движение, при максимално допустимо ограничение 60 км/ч. При приближаване към кръстовището възприел пресичащия първокласния път автобус. Предприел аварийно задействане на спирачната система, но последвал удар с предната част на мотоциклета в панел от дясната част на автобуса, зад задното колело. В резултат на това И. Д. получил средни телесни повреди.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.