Задържаха под стража обвинените в грабеж, придружен с убийство

27 Януари 2019 г.

       На 27.01.2019 г. дежурен съдия в Окръжен съд Варна задържа под стража двамата обвиняеми за извършения на 24.01.2019 г. в Белослав грабеж, придружен с убийството на 80-годишен гражданин. Деянието бе разкрито по горещи следи благодарение на активната работа на оперативните служби на ОДМВР Варна, под прякото и непосредствено ръководство на наблюдаващият прокурор в рамките на по-малко от 24 часа.

Въпреки началния етап от разследването, са събрани достатъчно доказателства, уличаващи задържаните лица в престъплението, за което са обвинени, други са в процес на събиране. Налице са и частични самопризнания от страна на обвиняемите. Съдът прецени и реалната опасност, с оглед тежестта на обвинението, на свобода, те да се укрият или да извършат престъпление. Затова определи като единствено адекватна най-тежката мярка за процесуална принуда. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

          Разследването по делото продължава. Ако бъдат признати за виновни и не се възползват от института на предварителното изслушване с пълно признание на вината и на обстоятелствата по обвинението, извършителите могат да бъдат наказани с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен надзор без замяна.