Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и причинил смърт на пешеходец

11 Декември 2018 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение, при което блъснал пешеходец.

Обвинението срещу П.И. е за това, че на 04.03.2017 г. , 19,10 часа, по път гр.Севлиево – гр.Габрово, в зоната на местност „Чакала“ общ. Севлиево, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Тойота Ланд Крузер 150 Серия”, в посока гр.Габрово, движейки се със скорост 84,1 км/ч, изискваща разстояние на спиране 82,9 м, което надвишава осветената от фаровете зона – около 40 метра, нарушил правилата за движение, като при избиране скоростта на движението не се съобразил с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре, когато възникне опасност за движението и по непредпазливост причинил смъртта на пресичащия отляво надясно платното за движение Б. Л.– престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

На 04.03.2017 г., около 19,10 часа група от хора, движещи се с каруца по път гр. Севлиево – гр. Габрово, спрели до крайпътно заведение в местност „Чакала”. Било в тъмната част от денонощието и част от лицата, между които и пострадалия, слезли от каруцата и тръгнали да пресичат  платното за движение към намиращото се срещу тях крайпътно заведение.  В този момент обвиняемият, с лек автомобил „Тойота” приближавал към зоната на пресичане на пешеходците. Ускорявайки хода си, част от пешеходците преминали платното за движение, но Б.Л. не успял да освободи коридора на движение на лекия автомобил, като се осъществил удар между предна дясна ъглова част на автомобила  с тялото на пострадалия. Б.Л. бил транспортиран до МБАЛ Габрово, където на същата дата е починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.