По обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово, осъдиха извършител на измама

27 Ноември 2018 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Габрово, извършител на измама е осъден  на една  година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от  четири години.

Й.Й. е признат за виновен  за това, че  на 20.12.2016 г. в гр. Габрово, сам и посредством Ц. Р., с цел да набави за себе си имотна облага /сумата от 16 150 лв./, възбудил и поддържал заблуждение у Х. Ц. от гр.Габрово, че за да закупи 25 160 кг слънчогледово семе  трябва да преведе по банков път на банковата сметка на „Деси Христова“ ЕООД гр. Враца, вместо на реалния продавач В. М. сумата от 16 228,20 лв. и с това причинил на „Агроформ 68“ ЕООД гр. Габрово имотна вреда в размер на 16 228,20 лв.-престъпление по чл.209 от НК.

Х. Ц. като пълномощник на дружеството, извършвал търговска дейност, купувал и препродавал зърно. По този повод се познавал с Ц. Р., който намирал земеделски производители продаващи зърно.  В средата на декември 2016 г. Х. Ц. се свързал по телефона с Ц. Р.  и казал, че търси слънчогледово семе, който от своя страна се свързал с обвиняемия Й. Й. Около два дена след разговора обвиняемият се обадил на Ц.Р, като му съобщил, че е намерил арендатор, който продава слънчогледово семе. Ц.Р. отишъл на място, взел проба от слънчогледа и след като се уверил в качеството съобщил на Х.Ц. Последният решил да закупи един камион слънчогледово семе, като след натоварването му, на електронната му поща следвало да му се изпрати фактурата с точното количество на стоката и стойността, като плащането ще извърши по банков път. Х.Ц. изпратил камион, който от склад на арендатора бил натоварен с 25 160 кг слънчогледово семе, след което се свързал с обвиняемия, за да му даде номер на банкова сметка и фирмата на която преведе парите. Тогава обвиняемият посочил като фирма продавач „Деси Христова“ ЕООД, вместо тази на арендатора. Х.Ц. вярвайки, че плаща за натовареното слънчогледово семе превел по банков път парите.