Осъдителна присъда за измама, след обвинение на Районна прокуратура – Ловеч

5 Ноември 2018 г.

Сред внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Ловеч, П. П. е признат за виновен и осъден за това, че на 18.11.2016 г. в гр.Ловеч, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал у С. Т. и Х. М. заблуждение, че е собственик и ще продаде на С. Т. недвижим имот в с.Славяни, обл.Ловеч, с площ от пет декара и с това им причинил имотна вреда в размер на 3 600 лева - престъпление по чл.209 от НК.

През есента на 2016 г. в разговор с обвиняемия пострадалият споделил, че има желание да закупи земеделска земя, тъй като приятелката му ще кандидатства по европейска програма „Млад фермер”. Обвиняемият предложил да им продаде нива от 5 декара, която скоро наследил от баща си за 3 600 лв. Завел ги на място и поискал част от сумата предварително,като обяснил,че ще подготви документите и ще прехвърли собствеността върху земята.Пострадалите дали исканата сума, като обвиняемият през цялото време ги убеждавал,че леля му подготвяла документите и възможно най-скоро имота щял да бъде прехвърлен, като дори бил запазен и час при нотариус. Едва при нотариуса станало ясно, че продажбата не може да бъде извършена, защото обвиняемият не е собственик на имот, тъй като земята все още не е поделена П.П.обещал,че ще върне парите,но така и не го направил.

За извършеното деяние П. П. е осъден на осем месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Присъдата подлежи на обжалване пред ОС-Ловеч