Зам.-главният прокурор г-жа Ася Петрова откри Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС

19 Октомври 2018 г.

Зам.-главният прокурор г-жа Ася Петрова приветства от името на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров участниците в 13-ия Консултативен форум на главните прокурори на страните от ЕС, който се провежда в Хага. Основните теми в него са противодействие на тероризма и трафика на мигранти. Г-жа Петрова посочи, че изборът им е продиктуван от актуалната международна обстановка и произтичащите от нея предизвикателства пред правораздавателните органи. България е символичен домакин на събитието заедно с Австрия като бивша и настояща страни-председателки на Европейския съвет. Във форума участва и г-н Цветомир Йосифов, завеждащ отдел "Международен" във ВКП.

Г-жа Ася Петрова посочи, че за България предизвикателство са каналите, по които мигрантите и търсещите убежище преминават през страната ни, защото те често се използват и от трафиканти на хора и терористи. Това налага повишена бдителност, както и непрекъснато търсене на възможности за съгласуван подход на европейско ниво с оглед на разпознаване на заплахите и опазване на сигурността на континента. Като подчерта дългогодишното ефективно сътрудничество на Евроджъст с Консултативния форум на главните прокурори на страните от ЕС, г-жа Ася Петрова изтъкна необходимостта от превръщането в приоритет за всяка държава-членка на повишаването на координацията и ефективното използване на инструментите, които Евроджъст предоставя за провеждането на трансгранични разследвания.

Зам.-главният прокурор приветства като положителна стъпка инициативата за създаване на Европейски юридически контратерористичен регистър в рамките на Евроджъст. Наша обща отговорност е и да осигурим на жертвите на терористични атаки адекватна подкрепа и юридическа защита, ако в съответната държава-членка липсва установена законова рамка, отбеляза г-жа Ася Петрова.

Консултативният форум на главните прокурори на страните от ЕС функционира от 2010 г. в рамките на Евроджъст - звеното за съдебно сътрудничество на Европейския съюз, чиято цел е координация на разследванията и наказателните преследвания и сътрудничество между компетентните органи на държавите-членки по отношение на тежката трансгранична и/или организирана престъпност.

Консултативният форум позволява на главните прокурори на страните-членки да споделят опит и добри практики, да обсъждат и предлагат законодателни инициативи и политики, както и да оценяват тяхното въздействие и полза по отношение на непосредствената работа на прокурорите в общността.