Двама ползвали неистински документи са осъдени след споразумения с Районна прокуратура – Ловеч

18 Септември 2018 г.

Двама мъже,  ползвали неистински документи са осъдени след одобрени от съда споразумения, постигнати с  с Районна прокуратура - Ловеч

Обвиняемият  М. К. се е признал за виновен за това, че на 29.05.2018 г. в град Ловеч,  пред служител на РУ – Ловеч - младши полицейски  инспектор, съзнателно се ползвал от неистински официален документ- свидетелство за  управление на моторно превозно  средство с предаден му вид, че е издадено  от официалните власти на Република Полша, на негово име, удостоверяващ, че е правоспособен водач на моторно превозно средство за категория „ В“, когато от него за самото  му съставяне  не може да се търси наказателна отговорност. Престъпление по  чл. 316 вр. чл. 308 от НК. За извършеното деяние му е наложено наказание лишаване  от свобода  за срок от три месеца, което на  основание чл. 66 от НК, е  отложено с 3 години изпитателен срок.

След одобрено споразумение с прокуратурата, обвиняемият А. И. е признат за виновен и осъден за това, че на 17.04.2018 г. в гр. Ловеч, в сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР - Ловеч, пред служител, съзнателно се ползвал от неистински официален документ /един брой нотариална заверка, с която е удостоверен подпис по пълномощно, на което бил придаден вид, че е издадено от името на упълномощител Е. М. на пълномощника А. И., на която нотариална заверка е придаден вид, че е на помощник нотариус, към нотариус с район на действие РС-Свищов/ и неистински частен документ /Пълномощно, с което Е. М. като упълномощител, упълномощава А. И.,  за да докаже, че е възникнало упълномощаване с описаните в него права/, с цел да бъдат ползвани за доказателство при издаване на разрешително за временно движение на МПС, поради изгубено свидетелство за регистрация на МПС, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Престъпление по чл. 316, вр. чл.309 от НК.

За извършеното деяние на обвиняемият е наложено наказание- „пробация” с  пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца, при периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест  месеца.

 Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.