ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НА ФЕДЕРАЛНА ПРОВИНЦИЯ БАВАРИЯ Г-Н РЕЙНАРД РЬОТЛЕ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ У НАС ПО ПОКАНА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ

18 Септември 2018 г.

Главният прокурор на най-голямата германска федерална провинция Бавария г-н Рейнард Рьотле  е на официално посещение в България  по покана на главния прокурор г-н Сотир Цацаров.

В програмата на визитата са планирани срещи с министър-председателя г-н Бойко Борисов, с министъра на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа  г-жа Екатерина Захариева и министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева.

Главният прокурор на Бавария и придружаващите го старши прокурори – г-н Клаус Рухланд и г-н Йоахим Етенхофер, ще се срещнат и с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание г-н Цветан Цветанов и председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество г-н Пламен Георгиев.

Основни теми на срещите са двустранното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, корупцията и тероризма, съвместни разследвания по Евроджъст, обмяната на експертен опит и новата Европейска прокуратура.

Това е второто посещение у нас на главен прокурор на Бавария, след осъществени вече взаимни визити в Мюнхен и София. През юни 2018 г.  федералният прокурор на Германия Петер Франк бе на официално посещение в България, след като през ноември 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров бе негов гост в Карлсруе.

Рейнард Рьотле встъпва в длъжност като Главен прокурор на провинция Бавария на 16 февруари 2018 г. На територията, за която отговаря, има почти 13 млн. души население, и 22 прокуратури. Оглавявал е гражданското отделение на Районния съд в Мюнхен и е работил на различни ръководни позиции в Баварското държавно министерство на правосъдието.