Районна прокуратура – Русе предаде на съд по бързо производство мъже, шофирали с 3,8 и 4,89 промила алкохол в кръвта и причинили произшествия

17 Септември 2018 г.

Районна прокуратура – Русе предаде на съд по бързи производства двама мъже, шофирали с 3,8 и 4,89 промила алкохол в кръвта и причинили пътни произшествия.

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Ш. С.  за това, че на 27.08.2018 г. в гр. Глоджево, обл.Русе, управлявал лек автомобил марка „Пежо“,  с концентрация на алкохол в кръвта си 3,80 на хиляда, установено по надлежния ред. Престъпление по чл.343б, ал.1 НК.

На 27.08.2018г. обвиняемият употребил значително количество алкохол и в това състояние започнал да управлява лек автомобил по улиците на гр.Глоджево, като се движил с висока скорост и на моменти навлизал и в насрещното пътно платно. В същото време в насрещната лента пътувал товарен автомобил, шофьорът на който, като видял криволичещата кола,  намалил скоростта, отбил вдясно и почти спрял, за да изчака управлявания от обвиняемия автомобил да премине. Въпреки това обвиняемият отново навлязъл с автомобила си в насрещното пътно платно и се блъснал в предна лява част на товарния автомобил. За инцидента били уведомени органите на МВР, а  пробата извършена на обвиняемия, отчела наличие на 3,80 на хиляда промила алкохол.

По бързо производство Районна прокуратура – Русе предаде на съд и Б. Д. за това, че на  23.08.2018 г. в гр. Русе, управлявал лек автомобил „Опел Вектра“ с концентрация на алкохол в кръвта си 4,89 на хиляда, установено по надлежния ред. Престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В следобедните часове на 23.08.2018 г. обвиняемият, след като употребил голямо количество алкохол привел в движение лек автомобил. След получен сигнал в полицията, дежурен полицейски екип бил изпратен за спиране и проверка на обвиняемия. Обвиняемият не спрял на подаденият сигнал от полицейските служители, а направил рязка маневра, заобиколил ги и продължил, но непосредствено след това, под влиянието на употребения алкохол, загубил управлението върху превозното средство, като то се отклонило в дясно и се блъснало в страничния бордюр на пътя. Обвиняемият направил опит да отвори вратата и да слезе от автомобила, но вместо това паднал на пътното платно. Пробата отчела концентрация 4,29 на хиляда в издишания от него въздух.