По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът задържа рецидивист, извършил поредно престъпление

8 Септември 2016 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 22-годишен рецидивист, направил опит да извърши кражба на стоки от магазин.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 22-годишен рецидивист, направил опит да извърши кражба на стоки от магазин.

Кирил  В. е привлечен като обвиняем за това,  че на 03.09.2016 г. в гр. В. Търново от „Минимаркет хранителни стоки”, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот – счупване на заключващо резе на прозорец, направил опит да отнеме от владението на собственика  без негова съгласие с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи –  бутилка ракия, 10 кутии цигари и монети – всички вещи на обща стойност 67 лева,  като опитът останал недовършен поради независещи от дееца причини – намеса на служители от СОД „Делта КОМ“ ООД – Велико Търново, и деянието представлява опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, вр.  чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, вр. чл. 18, ал. 1  НК.

От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което се предвижда наказание от три до петнадесет години „лишаване от свобода“ и представлява опасен рецидив. Налице е и  реална опасност той да се укрие и извърши друго престъпление. Кирил  В. няма постоянен адрес за пребиваване и води скитнически начин на живот. Осъждан  е пет пъти за кражби, включително при условията на продължавано престъпление, и противозаконно унищожаване на чужда собственост. Поради това съдът уважи искането на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „задържане под стража” на лицето.

Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура – Велико Търново.