Дела за подкупи на полицейски служители, водени от окръжните прокуратури в София и Враца

2 Септември 2016 г.

Окръжна прокуратура - София предаде на съд Й. Бадев за извършено от него престъпление по чл. 304а, пр. 3, вр. чл. 304, ал. 1, пр. 3, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 21.08.2016 г. в гр. Златица управляваният от него автомобил „Рено Еспейс“ бил спрян за проверка по надлежния ред от полицейски служители от РУ – Пирдоп към ОД на МВР София, по време на която била установена техническа неизправност – несветеща задна дясна габаритна светлина.

Окръжна прокуратура - София предаде на съд Й. Бадев за извършено от него престъпление по чл. 304а, пр. 3, вр. чл. 304, ал. 1, пр. 3, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 21.08.2016 г. в гр. Златица управляваният от него автомобил „Рено Еспейс“ бил спрян за проверка по надлежния ред от полицейски служители от РУ – Пирдоп към ОД на МВР София, по време на която била установена техническа неизправност – несветеща задна дясна габаритна светлина. В тази връзка той бил поканен от младши автоконтрольор да отиде при служебния автомобил на автопатрула, за да му бъде съставен фиш за извършено нарушение. Докато полицейският служител попълвал документа на предната седалка в колата, Бадев през отворения прозорец подхвърлил две банкноти от по пет лева в скута на полицая с думите: „Чакай, не пиши, на да се почерпите“. Служителите на реда веднага обяснили на обвиняемия, че той извършил престъпление и му поставили белезници на ръцете, след което съобщили за случилото се в дежурна част на РУ-МВР. След разследването на случая, което започна като бързо производство, на 30.08.2016 г. Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Бадев.

Обвинителен акт за подобно деяние внесе за разглеждане в съда и Врачанската окръжна прокуратура срещу Б. Бориславов. На 13.05.2016 г. на главен път в гр. Козлодуй той дал подкуп - парична сума в размер на 50 евро, на полицейски орган - младши автоконтрольор в РУ АЕЦ Козлодуй и старши полицай в РУ-Козлодуй. Те изпълнявали дейност по предотвратяване и пресичане на нарушенията по пътищата и изготвяне на документи, свързани с административно наказателната дейност, и по осигуряване на обществения ред, предотвратяване и оказване на съдействие при разкриване на престъпления и нарушения на обслужваната територия. С действията си Бориславов целял полицейските служители да не извършат действие по служба, а именно - да не му съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за движението по пътищата, за това, че като неправоспособен водач управлявал лек автомобил.

За тови вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.