Районна прокуратура - Пловдив предаде на съд четири лица за серия от кражби на вещи и пари от частни домове

24 Юни 2016 г.

Районна прокуратура - Пловдив внесе обвинителни актове в съда срещу четири лица за кражба на чужди движими вещи от владението на другиго без неговото съгласие – престъпление по чл. 194 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Х.С., на 24 г., е предаден на съд за това, че на 15 декември 2015 г. в с. Главатар, общ. Калояново, е отнел лаптоп със зарядно устройство и 800 лева от частен дом, като общата стойност на откраднатите вещи е 1 200 лева. Същият ден обвиняемият влязъл в къщата на свои познати в селото през незаключена врата. Собствениците отсъствали. Обв. Х. С. намерил в една от стаите лаптоп, който взел, а след това започнал да отваря чекмеджетата.

Районна прокуратура - Пловдив внесе обвинителни актове в съда срещу четири лица за кражба на чужди движими вещи от владението на другиго без неговото съгласие – престъпление по чл. 194 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Х.С., на 24 г., е предаден на съд за това, че на 15 декември 2015 г. в с. Главатар, общ. Калояново, е отнел лаптоп със зарядно устройство и 800 лева от частен дом, като общата стойност на откраднатите вещи е 1 200 лева. Същият ден обвиняемият влязъл в къщата на свои познати в селото през незаключена врата. Собствениците отсъствали. Обв. Х. С. намерил в една от стаите лаптоп, който взел, а след това започнал да отваря чекмеджетата. В едно от тях открил 800 лева, които също взел. След това заложил компютъра в заложна къща в гр. Пловдив срещу 200 лева. Парите похарчил в казино заедно със свой роднина. По време на досъдебното производство, обвиняемият Х.С. се е признал за виновен.

Обв. Д.З., на 28 г., е предаден на съд за това, че в периода от 15 февруари 2014 г. до 18 март 2014 г. в гр. Раковски, при условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – врати, е отнел от различни собственици – два лаптопа, един таблет, три мобилни телефона, 35 броя купони за хляб, над 150 кутии с цигари и множество златни бижута – пръстени, гривни и др., като всички откраднати вещи са на обща стойност 4561 лева. Обв. Д.З. бил безработен и се препитавал с извършване на кражби. В посочения по-горе период той отнел чужди вещи от три къщи и един хранителен магазин в гр. Раковски. При извършване на кражбите обв. Д.З. си служел с ръкавици, носел по-голям размер обувки от и връхна дреха, които впоследствие изхвърлял в кофи за боклук. Някои от вещите е оставял в заложни къщи, а чест от цигарите продал на неизвестно лице в кв. „Столипиново“ в гр. Пловдив. Разпитан в хода на досъдебното производство, обв. Д.З. се е признал за виновен и изразил съжаление за стореното. До момента е осъждан три пъти и се намира в затвора в гр. Пазарджик.

Обв. П.К., на 27 г., е предаден на съд за това, че на 26 март 2016 г., в условията на опасен рецидив, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство – кирка, е отнел от частен дом един брой преносим компютър със зарядно устройство на стойност 364 лева. Същият ден обвиняемият влязъл в къща в гр. Хисаря, като се възползвал от отсъствието на собствениците. Той се промъкнал през гаража и свалил едно от стъклата, след което с кирка отворил вратата на къщата и отнел преносимия компютър. Разпитан в хода на досъдебното производство, той се е признал за виновен.

Обв. Г.Д., на 45 г., е предаден на съд за това, че в периода от 25 март 2016 г. до 29 март 2016 г., в условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив, отнел велосипед на обща стойност 150 лева, както и ски и пособия за тях на обща стойност 300 лева. Обв. Г.Д. е бил многократно осъждан. На 25 март 2016 г. обв. Г.Д. се намирал в гр. Пловдив. Той влязъл в подземен гараж на жилищна кооперация и отнел велосипед, който бил на паркомясто, където собственикът му си оставял автомобила. На 28 март 2016 г. обв. Г.Д. прочел обява в интернет за продажба на буркани, складирани в избено помещение в жилищен блок в гр. Пловдив. Обадил се на посочения мобилен телефон и изразил желание да ги закупи, което и сторил. За бурканите платил 5 лева на собственичката и си тръгнал. На другия ден отново се върнал в избеното помещение, разбил вратата и отнел ските и пособията за тях. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен. Той е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседания по делата.