Исканията на Районна прокуратура – Сливница за постоянен арест на чужди граждани, незаконно преминали границата на страната ни, са одобрени от съда

3 Юни 2016 г.

По искане на Районна прокуратура – Сливница съдът остави в ареста 16 чужди граждани, направили опит да преминат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

По искане на Районна прокуратура – Сливница съдът остави в ареста 16 чужди граждани, направили опит да преминат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

Чужденците били задържани около 10:30 ч. на 30.05.2016 г. в землището на с. Грълска падина, общ. Драгоман, при опит да излязат през държавната граница на Република България в Република Сърбия. С постановление на водещия разследването те били привлечени в качеството на обвиняеми и оставени в ареста за 72 часа за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, пр. 2 вр. чл. 18, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс. Сред чужденците, за които съдът определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ са граждани на Афганистан, Иран, Ирак, Ливан. Някои от тях са без документи за самоличност и без установени адреси в страната ни, другите имат лични номера на чужденци и адресни регистрации в гр. София. Всички обаче достатъчно категорично са изразили намеренията си да не остават на територията на България и да напуснат пределите на страната по незаконен начин.

Междувременно Районният съд в Сливница остави в ареста и В. Михайлов от гр. София, привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 18, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс – опит за превеждане през границата на страната на отделно лице – турския гражданин И. Угурджан. Незаконното деяние било извършено на 28.05.2016 г. на ГКПП – Калотина, като на следващия ден Михайлов бил задържан за 72 часа с постановление на прокурор. Турският гражданин също е с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за това, че е направил опит незаконно да излезе през границата на Република България. Той съзнателно се е ползвал от преправен официален документ за самоличност – паспорт, издаден за името на Ангел Диянов Христов, с цел да заблуди длъжностно лице - граничен полицай от ГПУ –Калотина.

Искането на Районна прокуратура – Сливница за „Задържане под стража“, касаещо палестинеца от Сирия А. Ал Хусейн, също бе уважено от съда. На 27.05.2016 г. той направил опит незаконно да влезе през границата на страната, като при паспортна проверка противозаконно си е служил с чуждестранен официален документ за самоличност, издаден за друго лице, с цел да заблуди длъжностното лице. Хусейн е привлечен като обвиняем за извършено от него документно престъпление по чл. 318, пр. 1 и по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс.