Софийски апелативен съд потвърди 15-годишна осъдителна присъда за пренасяне на хероин през ГКПП-Видин

3 Юни 2016 г.

На 21.10.2014 г. Окръжна прокуратура -Видин е внесла в Окръжния съд в града обвинителен акт срещу Тодор Асенов и Любомир Василев, затова че на 22.03.2014 г. на излизане от Република България през ГКПП-Видин, при посредствено извършителство чрез М.Д. и И.Д., без надлежно разрешително пренесли през границата на страната почти 29 килограма хероин на обща стойност 2 605 892.40лв - престъпление по чл. 242, ал.4 вр. ал.2 НК.     Дрогата била укрита в тайник на лек автомобил, собственост на Любомир Василев, управляван от М.Д.

На 21.10.2014 г. Окръжна прокуратура -Видин е внесла в Окръжния съд в града обвинителен акт срещу Тодор Асенов и Любомир Василев, затова че на 22.03.2014 г. на излизане от Република България през ГКПП-Видин, при посредствено извършителство чрез М.Д. и И.Д., без надлежно разрешително пренесли през границата на страната почти 29 килограма хероин на обща стойност 2 605 892.40лв - престъпление по чл. 242, ал.4 вр. ал.2 НК.     Дрогата била укрита в тайник на лек автомобил, собственост на Любомир Василев, управляван от М.Д.

С присъда от 21.07.2015 г. Окръжен съд – Видин призна подсъдимите за виновни, като им наложи наказание по 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки един от тях.

С решение на Апелативен съд –София е потвърдена присъдата на ОС-Видин.

Подсъдимите Тодор Асенов и Любомир Василев се познавали добре, тъй като Василев работел като шофьор във фирмата на Асенов. На 21.03.2014 г. двамата решили да пренесат през ГКПП-Видин голямо количество хероин, разпределено в 58 пакета, укрити в тайник на лек автомобил, марка „Рено“, собственост на Василев.

За да не бъдат заловени от органите на реда, решили да наемат други две лица – М.Д и И.Д., които да управляват автомобила, на които да заплатят по 500 лв., като им казали, че ще пътуват до Холандия, за да докарат коли от там.

На същата дата, в гр. София, Василев и Асенов предали лекия автомобил и документите за него на М.Д и И.Д. и след като си разменили номерата на мобилните телефони се уговорили, че ще се срещнат в гр. Видин.

М.Д и И.Д. не знаели за наркотичните вещества, намиращи се в тайник в колата, затова потеглили спокойно към гр. Видин. На безиностанция в близост до града видели управлявания от Василев лек автомобил, марка БМВ и спрели, за да заредят с гориво. След като Василев и Асенов дошли при тях, М.Д и И.Д. се оплакали, че парното на колата не работи и е много студено. Василев ги уверил, че парното ще се оправи, въпреки че знаел - за направата на тайника са отстранени въздухопроводите на автомобила.

         Около 03.30-04.00 ч. на 22.03.2014 г. в тъмната част на денонощието на ГКПП-Видин, Дунав мост - 2 първо пристигнал автомобил „Рено“, следван от управляваното от Василев БМВ, в което бил и Асенов. През целия път от гр. София до ГКПП-Видин, Асенов и Василев наблюдавали другия автомобил, тъй като знаели, че в него се намират наркотичните вещества.

На ГКПП-Видин била извършена съвместна проверка на л. а. „Рено“ от гранични полицаи от България и Румъния. На зададените им въпроси М.Д и И.Д. отговорили, че пътуват за Холандия, за да докарат автомобили. След проверката и заплащане на таксата за преминаване на Дунав мост-2 автомобилът напуснал зоната за граничен контрол и потеглил за Румъния.

Непосредствено след това, след около 10 минути, пристигнал и л.а БМВ, като граничните полицаи започнали проверка на документите на подсъдимите Василев и Асенов. Двамата подсъдими също заявили, че пътуват за Холандия, което направило впечатление на проверяващите. На въпроса дали пътуват заедно с пътниците в л.а. „Рено“, подсъдимите отговорили положително, което усъмнило граничните полицаи, предвид обстоятелството,че четирима човека пътуват в две коли. При проверка на личната карта на подс. Василев се установило, че същата е повредена, което наложило и проверка на свидетелството му за управление на МПС. При справка в информационните масиви се оказало, че книжката на Василев е отнета. Подс. Асенов също не разполагал със СУМПС, поради което граничните полицаи отказали да пуснат автомобила без правоспособен водач.

През това време М.Д и И.Д. били спрели на около 500 метра от ГКПП-Видин да изчакат подсъдимите, но след получено обаждане се върнали до пункта, за да може един от тях да управлява лекия автомобил БМВ.

Докато чакали връщането на М.Д и И.Д. подс. Асенов предложил на граничните полицаи да ги почерпи, за да пуснат автомобила да продължи, но те отказали. Поведението на двамата подсъдими ги усъмнило и било взето решение да бъде извикана мобилна група от ТМУ-Видин за щателна проверка. Когато уведомили подс. Асенов за това, той започнал да им предлага различни суми, за да не минават автомобилите през рентген.

При сканирането на л.а. „Рено“, на мобилната рентгенова снимка била забелязана необичайна плътност в областта на арматурното табло, което наложило разглобяването му. Намерени и иззети били 58 пакета с кафяво прахообразно вещество, за което изготвената в хода на разследването експертиза дава заключение, че е хероин.

На двамата подсъдими ОП-Видин е повдигала обвинение по чл. 242, ал.5 вр ал.4 вр. чл. 20, ал.2 вр. ал.1 НК, за което тежко престъпление съдът определи наказание 15 години лишаване от свобода и глоба в размер на 200 000 лв. за всеки от подсъдимите.