По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали е осъден непълнолетен шофьор за причиняване на смърт по непредпазливост на 83-годишна жена при катастрофа

12 Април 2023 г.

Днес, 12 април 2023 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали е осъден А.И., на 15 г. Той е признат за виновен за това, че на 04.07.2022 г. в гр.Кърджали, като непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на деянието и можейки да ръководи постъпките си, при управление на лек автомобил, без да има необходимата правоспособност за това, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 83-годишна жена – престъпление по чл.343, ал.3, б.“б“ вр.  ал.1, б.“в“ вр. чл.342, ал.1 вр. чл.63, ал.1,т.2 от Наказателния кодекс. Установено е, че при избиране на скоростта на движение като водач на пътно превозно средство А.И. не се е съобразил с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

Окръжен съд – Кърджали осъди А.И. на наказание лишаване от свобода за срок от 1 година, изпълнението на което бе отложено с 3-годишен изпитателен срок.  Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив.