По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали са осъдени двама полицейски служители за подкуп

19 Март 2021 г.

Днес, 19 март 2021 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали са осъдени двама полицейски служители към ОД на МВР – Кърджали  за извършени престъпления по чл. чл. 302, т. 1, във вр. чл. 301, ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

С присъдата на Окръжен съд – Кърджали С. П. е признат за виновен, за това, че в периода от 17.04.2018 г. до 04.09.2018 г.  е получил пари от различни лица, за да извърши или задето е извършил действия по служба.

И.М. е признат за виновен, за това че в периода от 02.04.2018 г. до 19.06.2018г.  е получил пари от различни лица, за да извърши действия по служба.  В два от случаите подсъдимите са действали в съучастие.

От Окръжен съд – Кърджали  е наложено на С.П. наказание  от 2 години “лишаване от свобода”, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца, както и „глоба” в размер на 2 000 лева и наказание „Лишаване от правото да заема държавна длъжност“ – държавен служител в МВР, както и лишаване от правото да упражнява професия или дейност в рамките на МВР за срок от 4 години,

Със същата присъда на И.М. е наложено наказание от 2 години и 2 месеца “лишаване от свобода”, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от 4 години, както и наказания  „глоба” в размер на 2 200 лева, „Лишаване от правото да заема държавна длъжност“ – държавен служител в МВР, както и от правото да упражнява професия или дейност в рамките на МВР за срок от за срок от 4/четири/години.

 

Съдът определи и всеки от двамата подсъдими  да заплати в полза на държавата  паричните суми, представляващи равностойността на получената облага, вследствие на извършеното престъпление, на основание чл.53 ал.1,б.”а”от НК.

С.П. и И.М. понастоящем не са служители на ОД на МВР – Кърджали.

Присъдата на Окръжен съд – Кърджали подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.