Окръжна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняем за причиняване на смърт при управление на автомобил в нетрезво състояние в с. Горно Пещене

25 Август 2021 г.

   Окръжна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт против 64-годишния Н.Х., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 3, пр. 1, вр. ал. 1 от НК.

   Обвиняемият Н.Х. е правоспособен водач. Санкциониран е по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. През 2016 г. е осъден за шофиране в нетрезво състояние.

   На 13.04.2019 г. Н.Х. откликнал на молбата на приятеля си И.К. да му помогне в направата на стелаж. С автомобила си стигнал до дома му на ул. „Кирил и Методий“ в с. Горно Пещене, област Враца, като паркирал пред къщата. Докато били ангажирани, мъжете периодично правели почивки, през които консумирали алкохол – бира, вино, ракия. След приключване на работа вечеряли и продължили да пият спиртни напитки.

   Около 22,30 ч. обвиняемият се насочил към автомобила си и го привел в движение. По същото време приятелят му И.К. се отправил към металната двукрила външна порта. Докато я затварял след преминаването на колата, управляваният от обвиняемия лек автомобил на заден ход блъснал едното крило на портата, вследствие на което И.К. пострадал. Ударът и падането на пострадалия по гръб попаднали в обсега на камерата на компютърна охранителна система за наблюдение. Тя заснела и връщането на обвиняемия Н.Х. на мястото на инцидента, както и опитите му да вдигне приятеля си от земята и преместването му.

   Тези действия били възприети от дежурния диспечер в охранителната фирма, който съобщил за случилото се на колегите си. Обектът бил посетен от тях. Подаден бил сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Пристигналият на място медицински екип транспортирал пострадалия 57-годишен мъж до болница. Въпреки предприетото лечение и оперативна интервенция, той починал. Причината за смъртта му е тежка черепно-мозъчна травма.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.