ОП - ВРАЦА СЪОБЩАВА

23 Февруари 2018 г.

Относно сигнал от РИОСВ гр. Враца

  По повод постъпил сигнал от РИОСВ гр.Враца до органите на досъдебното производство, че в района на бившето КЦХ в гр.Мизия се намират около 30 варели с азотна киселина и туби с различно течно съдържание, както и отпадъци от бутилки, от които се носи задушлива миризма, поради което съответните органи считат, че се касае за опасни химически вещества и отпадъци, които не са съхранени по съответния ред, и има опасност от замърсяване на околната среда и застрашаване здравето на хората.

  Въз основа на постъпилия сигнал, на 23.02.2018 г. са извършени процесуално-следствени действия при условията на неотложност – извършен е оглед на местопроизшествие от разследващи полицаи и специализирани органи, като са иззети проби от химични вещества и отпадъци.

  След приключване на процесуално-следствените действия, иззетите проби от местопроизшествието са подложени на химичен анализ от намиращата се на място химична лаборатория.

  Установено е, че се касае за 10 тона силно токсични отпадъци и вещества.

  С извършване на първото неотложно действие по разследването Районна прокуратура гр. Оряхово е започнала досъдебно производство за извършено престъпление – съхраняване не по установения ред на опасни вещества – престъпление по чл. 353д  ал. 1 от НК.

  Разследването е възложено на разследващ полицай при ОД на МВР гр. Враца.

  Предстои назначаване на множество химически експертизи, които да установят вида и концентрацията на химичните вещества и отпадъци, както и назначаване на комплексна експертиза с оглед установяване въздействието на тези вещества и отпадъци върху околната среда.

  Уведомени са всички контролни органи и институции – Областна управа, Кмет, ОД на МВР гр.Враца, с оглед предприемане на мерки за недопускане на замърсяване на околната среда и застрашаване здравето на хората.