Окръжна прокуратура – Враца внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лица, издирвани в Италия за участие в ОПГ, занимаваща се с трафик на хора и склоняване към проституция

14 Март 2024 г.

В Окръжна прокуратура – Враца са постъпили Европейските заповеди за арест спрямо българските граждани П.П. (на 21 години) и С.П. (на 24 години). Те са обявени за международно издирване от компетентния орган в Италия.

Двамата мъже се издирват от Първоинстанционния съд в гр. Лече с цел провеждане на наказателно преследване. По водено в чужбина дело е установено, че за времето от м. май 2021 г. в италианския гр. Лече и неговата провинция те участвали в престъпно сдружение с други граждани на България.

Те довеждали на територията на Италия жени, набирани специално с цел проституиране. Улеснявали ги и ги експлоатирали, поставяли ги в състояние на пълно и постоянно подчинение. Упражнявали спрямо тях физическо насилие, заплахи и наказания, като им отнемали възможността да вземат самостоятелни решения и да действат според волята си.

Задържаните в България П.П. и С.П. предоставяли важна помощ на престъпната група, като по делото са събрани доказателства за действията им по вербуване и довеждане в Италия на жени с цел да ги принудят да проституират.

Предвиденото в законодателството на Италия наказание за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и свеждане и държане в положение на робство е до тридесет години лишаване от свобода.

Деянията, за които са издадени Европейските заповеди за арест, са престъпления и по законодателството на България.

Понастоящем издирваните в Италия лица са задържани за срок до 72 часа с постановления на Окръжна прокуратура – Враца.

Предстои Окръжен съд – Враца да се произнесе по внесените от прокуратурата искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.