Ефективни наказания за контрабанда на около 95 килограма канабис през границата на страната по дело на Окръжна прокуратура – Враца, приключило за 4 месеца

20 Септември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Враца в рамките на 4 месеца приключи действията по разследване по дело за незаконно пренасяне на високорисково наркотично вещество през границата на страната. Престъплението е квалифицирано по чл. 242, ал. 2, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Около полунощ на 05.04.2023 г., на ГКПП Ферибот - Оряхово, обвиняемите Т.Т. (на 49 години) и С.Б. (на 31 години) влезли от Румъния в България с товарна композиция.

При проверка, извършена от митническите инспектори, бил установен допълнително изграден двоен под на хладилното полуремарке. В него били укрити 95 пакета, съдържащи канабис. Общото тегло на предмета на престъплението е 94 266,980 грама. Съгласно направената съдебно-оценителна експертиза стойността му е 565 601,88 лева по цени за пласмент на улицата.

В хода на разследването са извършени 7 експертизи – физикохимични, съдебно-технически, компютърно-технически и съдебно-оценителна.

Обвиняемите Т.Т. и С.Б. са се признали за виновни за извършеното от тях престъпление. Между защитата им и Окръжна прокуратура – Враца са били сключени споразумения.

Днес, 20.09.2023 г., с определения на съда споразуменията са одобрени. Те имат последиците на влезли в сила присъди.

На обвиняемия Т.Т. е наложено наказание от 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, на неговия съучастник С.Б. - 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Те ще се изтърпяват от тях при общ режим.