Управител на фирма е предаден на съд за трудова злополука със загинал мъж при товаро-разтоварна дейност

5 Юни 2023 г.

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.И. по дело за извършено престъпление по чл. 123, ал. 4, пр. 1 вр. ал. 2, вр. ал.1 от НК - немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до причиняване на смърт.

Обвиняемият В.И. бил съсобственик и управител на фирма, занимаваща се със спедиторска дейност, търговия и транспорт. Дружеството ползвало като база стопански двор в с. Чирен, област Враца, където се осъществявало товаренето и разтоварването на стоките от превозните средства.

На 31.12.2021 г. обвиняемият се обадил на своя приятел Н.Н. (на 20 години), за да му помогне с товаренето на стока, която следвало да бъде транспортирана до клиенти. Той се съгласил и двамата заминали за базата в с. Чирен. Товарът състоял от няколко машини, опаковани със стреч фолио.

За товаренето им на камион била използвана подемна техника - телескопичен товарач, управляван от обвиняемия В.И. Междувременно Н.Н. го направлявал, като стоял в близост.

При товаренето на една от машините, поради нестабилното си състояние, тя започнала да се клати и възникнала опасност да падне на земята. Н.Н. направил опит с ръцете си да задържи товара да не падне, но поради тежестта му не успял. След като се наклонила, машината се стоварила върху него и го притиснала.

В.И. незабавно се притекъл на помощ на приятеля си, като отместил машината от него. Пренесъл пострадалия до автомобила си и го транспортирал до лечебно заведение. По пътя съобщил за инцидента на органите на реда на телефон 112. Въпреки предприетите реанимационни мероприятия, същия ден той починал.

Според заключението на изготвената съдебно-медицинска експертиза причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност в резултат на тежък травматичен шок, развил се като следствие от множествени и тежки фрактури и хематоми.

От техническа гледна точка причините за настъпилия инцидент довел до смъртта на пострадалия Н.Н. е неправилното разположение на машината - предмет на товарене, върху вилиците на товароповдигащото устройство и неправомерно въздействие с физическа сила върху него от пострадалия.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за множество нарушения на нормативно определени изисквания. Сред тях в частност са липсата на регистрация на телескопичния товарач, управлението му от лицето без съответната правоспособност, неосигуряване на минимални условия за безопасност при товароразтоварна дейност.

Предстои делото да продължи в съда.