Окръжна прокуратура – Враца ръководи разследване на пътен инцидент със загинало 3-годишно дете

11 Януари 2023 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“ и б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК – нарушаване на правила за движение при управление на моторно превозно средство с причиняване на смърт на дете и телесни повреди на повече от едно лице.

 Понастоящем е установено, че вечерта на 10.01.2023 г. на път от гр. Враца за гр. Криводол се движел лек автомобил, м. „Пежо“, управляван от К.Й. (на 20 години).

Около 18,50 ч. превозното средство самокатастрофирало, като излязло извън пътното платно и се обърнало.

Вследствие на инцидента била причинена смърт на возещото се на задната седалка дете - 3-годишният Б.Д. Майка му – Р.Д. (на 21 години) е била транспортирана в болнично заведение в тежко състояние с опасност за живота. Пострадал е и пътуващият на предната седалка Б.Д. (на 23 години).

След получен сигнал за пътен инцидент на място пристигнали полицейските служители и извършили оглед на местопроизшествието.

По първоначални данни причината за ПТП е нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и наркотици с отрицателен резултат.

Назначена е съдебномедицинска експертиза. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на автотехническа експертиза.

По повод публикации в медиите, касаещи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ и недоволството, изразено от страна на близките на пострадалите в пътния инцидент, Окръжна прокуратура – Враца възложи извършване на проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Тя следва да установи спазване на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.