Дела на прокуратурите в гр. Враца за престъпления, свързани с наркотични вещества - наложени наказания, приключено досъдебно производство, взета мярка за неотклонение „задържане под стража“

15 Декември 2022 г.

В рамките на една седмица прокуратурите в гр. Враца приключиха 4 дела с наложени наказания за престъпления, свързани с незаконно държане на наркотични вещества, в т.ч. с цел разпространение, и отглеждане на растения от рода на коноп. Две лица са предадени на съд с внесен обвинителен акт. Взета е мярка за неотклонение спрямо обвиняем по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 от НК.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца са били разкрити деяния, извършени от организирана престъпна група от 3 лица в периода от лятото на 2019 г. до 03.04.2020 г.

С.Б., Г.М. и Ц.Н. се сговорили да се занимават с наркоразпространение с цел получаване на парични средства. По делото са били събрани доказателства за незаконно държане от обвиняемите на наркотични вещества – синтетичен канабиноид XLR11, метамфетамин и трамадол.

Наложените им наказания са по 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Коноп на стойност 1 216,07 лева е бил открит у Н.К. на 04.10.2022 г. Наркотикът бил разпределен в 48 полиетиленови топки, предназначени за пласиране.

Извършителят на деянието е бил привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от НК.

С определение на съда на Н.К. е наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, приключи дело за незаконно държане на наркотични вещества – престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

В хода на разследването са били събрани доказателства за виновността на И.М. На 28.05.2022 г. в гр. Бяла Слатина той държал без надлежно разрешително амфетамин, разпределен в 3 полиетиленови сгъвки.

За извършеното престъпно деяние на подсъдимия е наложено ефективно наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Определението на съда е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, приключи дело с обвиняемия Г.Т. за извършени 3 престъпления в с. Цаконица – незаконно отглеждане на растения от рода на коноп, държане на високорисково наркотично вещество канабис и ловни патрони без разрешение.

С определение на съда му е наложено наказание от лишаване от свобода за срок от 10 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Р. и Г.Р. за незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение – престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, вр. с ал. 1, изр. 1, предл. 4, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Двамата обвиняеми живеели на семейни начала в гр. Бяла Слатина. В хода на разследване на 14.12. 2021 г. в дома им са били открити и иззети високорискови наркотични вещества и техни аналози в големи размери - коноп, метамфетамин, кокаин, MDMA (3,4 - метилендиоксиметамфетамин) и F-MDMB-BICA - синтетичен канабиноид. Общата стойност на предмета на престъплението е 46 877,27 лева.

Продължават действия по разследване по досъдебно производство за незаконно държане на коноп, ръководено от Районна прокуратура – Враца. В качеството на обвиняем по него е привлечен Л.В.

На 07.12.2022 г. той държал наркотично вещество с различно съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол в двора на Центъра за психично здраве в гр. Враца.

По искане на прокуратурата спрямо Л.В. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Районен съд – Враца.