Обвиняеми за грабеж над възрастен мъж в с. Рогозен са с наложени наказания

21 Юли 2022 г.

            С наложени наказания приключи делото, водено от Окръжна прокуратура - Враца срещу обвиняемите В.И. (на 36 години) и И.В. (на 15 години), привлечени към наказателна отговорност за извършен от тях грабеж.

            Вечерта на 20.02.2022 г. двамата нападнали 85-годишен мъж в къщата му в с. Рогозен, област Враца. Нанесли му удари с газово оръжие в тила и главата, душили го с ръце и заплашвали с убийство. Грабителите отнели от пострадалия парична сума в размер на 280 лева и мобилен телефон.

            Престъпното деяние е било разкрито, а извършителите му са задържани. Тогава е било установено, че те са жители на същото село. В.И. е осъждан, като грабежът над възрастния мъж е извършен от него в условията на опасен рецидив. Съучастникът му – непълнолетният И.В., е криминално проявен.

            Обвиняемите са се признали за виновни. С определение на съда на В.И. е наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване, а на И.В. – 1 година „лишаване от свобода“ с 2-годишен изпитателен срок. Възложено е провеждане на възпитателна работа с него от училищния психолог и съответен специалист при Дирекция „Социално подпомогане“.