Обвиняема за ПТП със загинал пешеходец в гр. Бяла Слатина е предаден на съд от Окръжна прокуратура - Враца

8 Юли 2022 г.

С внесен в съда обвинителен акт Окръжна прокуратура – Враца повдигна обвинение на Г.Г., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в", вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемата Г.Г. е правоспособен шофьор. Към м. декември 2021 г., с оглед служебните си ангажименти, тя всеки ден пътувала от гр. Враца до гр. Бяла Слатина и обратно.

Около 17,30 ч. на 07.12.2021 г. Г.Г. шофирала лек автомобил в гр. Бяла Слатина. Времето било лошо, пътното платно било мокро. Имало и насрещно движещи се автомобили, поради което жената управлявала колата с включени къси светлини.

В района на изхода от града обвиняемата видяла пред автомобила си, в платното за движение пред себе си, фигура на човек. Тя се опитала да го заобиколи, но поради насрещно движещи се автомобили на успяла. Последвал удар с пешеходеца, за което Г.Г. веднага уведомила на телефон 112.

Смъртта на пострадалия била потвърдена от пристигналия на място медицински екип. Установена била неговата самоличност – 58-годишният С.Т.

Според заключението на изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза, в резултат на ПТП мъжът е получил тежка съчетана травма, довела до състояние несъвместимо с живота.

От извършената автотехническа експертиза е видно, че обвиняемата Г.Г. се е движела със скорост от 77 км/ч, която не е била съобразена с конкретните условия за движение извън населено място - тъмната част на денонощието при дъждовно време, силен вятър и намалена видимост. По този начин тя се е поставила в невъзможност да предотврати настъпването на ПТП.

Налице е и неправомерно поведение на пострадалия пешеходец, който неправилно се движел по платното за движение.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.