Обвиняем за смъртта на майка си в с. Рогозен е предаден на съд

11 Ноември 2021 г.

Днес, 11.11.2021 г., Окръжна прокуратура –Враца внесе в съда обвинителен акт срещу К.Д. за извършено от него престъпление по чл. 124, ал. 1 от НК.

58-годишният К.Д. живеел с майка си Н.Д. в с. Рогозен, област Враца. Двамата обитавали малък дом, като жената спяла в помещение, пригодено за лятна кухня, а синът й - в самата къща.

Мъжът не работел, увличал се по залагания на пари за спортни мачове. Заедно с майка си, която била пенсионерка, отглеждали овце.

Обвиняемият К.Д. редовно употребявал алкохол, при което ставал агресивен и се карал с майка си. Възрастната жена споделяла на близки, че синът й често я удрял, свидетелство за което били синините по лицето й.

Вечерта на 26.12.2020 г. К.Д. се прибрал вкъщи в пияно състояние. Останал недоволен от реакцията на майка му на въпросите му за предстоящи мачове. Ядосал се и я ударил по лицето. Продължил да я бие, вследствие на което пострадалата паднала на пода. Синът й се опитал да я вдигне, но не успял. Решил, че тя симулира и я оставил, след което се прибрал в къщата и легнал да спи.

На сутринта обвиняемият отишъл при майка си, като я заварил в същото положение, в което я бил оставил. По нея и наоколо имало много кръв. К.Д. я преместил на легло, като жената видимо не се чувствала добре.

Около 17,30 ч. К.Д. помолил съседката си да се обади на сестра му и да й каже да му позвъни на домашния телефон. Когато тя се свързала с него, той й разказал за възникналия спор между него и майка им, за нанесения от него побой и падането на Н.Д.

На място пристигнал медицински екип, който транспортирал пострадалата до болница. Тя била приета за лечение с диагноза „тежка черепно-мозъчна травма, контузия на главата, вътремозъчен хематом и счупване на носни кости“. Била й извършена операция. След изписването й жената била настанена в хоспис в столицата. Няколко седмици по-късно Н.Д. починала.

Според заключението на съдебномедицинските експертизи, причината за смъртта й е закрита черепно-мозъчна травма, довела до общомозъчен оток и парализа на жизнено важни мозъчни центрове. Налице е причинно-следствена връзка между нанесения на Н.Д. побой и получените увреждания, довели до смъртта й.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият К.Д. се е признал за виновен, дал е обяснения по случая и е изказал съжаление за стореното.

Предстои делото срещу него за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, да продължи в съда.