Обвиняем за смъртта на 8-годишно момче в гр. Мездра е предаден на съд

28 Май 2021 г.

            Териториално отделение – Мездра при Районна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.Й. (на 39 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

            Обвиняемият Д.Й. притежавал редовно разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях. Мъжът разполагал с няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с различен калибър. Държал ги в мазето на дома си в гр. Мездра, който обитавал със съпругата си М.Й. и малолетните им деца – 8-годишният К.Й. и 3-годишната С.Й.

            Притежаваните от обвиняемия оръжия и боеприпаси се намирали на различни места във въпросното помещение, извън наличната метална каса за съхранение. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна метална врата. До него имали неограничен достъп всички членове на семейството.

            Д.Й. често ходел на лов. Мъжът бил обучил и малолетния си син К.Й. да борави с оръжията и боеприпасите.

            На 08.01.2021 г. обвиняемият планирал да ходи на лов, но поради дъждовно време променил намеренията си. Тръгнал към стопанисваните от него ниви, като оставил приготвената по-рано пушка м. „Бенели“ извън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него небрежност относно съхранението на оръжието и боеприпасите ги направили още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за възникване на злополуки или наранявания при употребата им.

            Около 16,30 ч., докато в къщата на обвиняемия били само 8-годишният му син К.Й. с приятеля му Т.Т., станал инцидент. Свидетели на случилото се чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв.

Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били информирани родителите му. Баща му веднага го транспортирал за оказване на спешна медицинска помощ в гр. Мездра, където била констатирана смъртта на пострадалото дете.

По случая е било образувано досъдебно производство.

Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на трупа е установила транзиторно огнестрелно нараняване на шията. Смъртта на 8-годишния Т.Т. е в пряка причинна връзка с нараняването и е настъпила бързо. Своевременно потърсена квалифицирана медицинска помощ не би предотвратила фаталния изход.

Според заключението на вещото лице, вероятният механизъм на произведения изстрел, при който Т.Т. получил нараняване, е стрелба с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние, извършена от друго лице. С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е 8-годишният К.Й. Към момента на деянието момчето се намирало в нетипична ситуация, многократно надхвърляща по тежест възрастово обусловена възможност да я разбере в нейната пълнота. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми.

Д.Й. е бил привлечен в качеството на обвиняем за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т. Извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществената опасност и представлява особено тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.