Под наблюдението на Районна прокуратура – Враца бяха разкрити и задържани общо четирима извършители на два грабежа, случили се на 06.04.2021г. на територията на община Враца

9 Април 2021 г.

   Районна прокуратура – Враца наблюдава досъдебно производство за грабеж извършен спрямо две възрастни жени от с.Тишевица  – престъпление по чл.198, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс. Във връзка със случая служители на РУ – Враца са установили като извършители пълнолетните К.М.Б. на 26 г. и П.Т.И. на 23г., както и непълнолетния Г.А.П. и малолетно лице В.А.П.   

   На 6 април 2021 г., около 23,00 ч., след  изключване на ел.предпазител, извършителите влезли в оставената без осветление къща, където нападнали двете самотно живеещи възрастни жени и насила отнели от владението на пострадалите парична сума в размер на около 11 900лв. След като отнели парите извършители избягали от дома. На следващата сутрин пострадалите се оплакали в Кметство – с.Тишевица. В хода на незабавно предприетите действия от органите на МВР, под ръководството на РП-Враца били установени четиримата извършители, като голяма част от отнетата сума е намерена и иззета по делото.  С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Враца от 08.04.2021г., за срок до 72 часа са задържани двете пълнолетни лица и непълнолетния извършител, които са привлечени като обвиняеми за грабеж на възрастните жени.

   Отново под наблюдението на РП-Враца е друго досъдебно производство за грабеж на възрастна жена в гр.Враца, осъществен по обяд, на 06.04.2021г. –  престъпление по чл.198, ал.3 НК. Грабежът е осъществен от пълнолетно лице – С.М.И. на 20 г. от с.Борован. Установено е, че лицето е проникнало в дома на пострадала в гр.Враца, като е отнело противозаконно мобилен телефон и парична сума от 500лв. Заварен на мястото на престъплението, извършителят е употребил сила спрямо пострадалата собственичка на дома, като я избутал и избягал, заедно с отнетите вещи. Незабавно са предприети действия от органите на МВР и лицето е установено и задържано. С постановление на наблюдаващия прокурор от вчерашния ден, деецът е задържан за 72 часа след привличането му като обвиняем за извършеното от него престъпление.  

   Районната прокуратура във Враца ще внесе искане във Врачанския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемите лица за двата грабежа. Разследването и по двата случая продължава от органите на МВР под ръководството и надзора на прокуратурата.