ОП - ВРАЦА СЪОБЩАВА

30 Март 2020 г.

Акценти от отчетен доклад на Окръжна прокуратура – Враца за 2019 год.

   Прегледът на общата регистрирана престъпност през 2019 г. на територията на област Враца показва 2628 броя престъпления – икономически и криминални, като структуроопределящи остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др.

   През 2019 г. в Окръжна прокуратура – Враца и районните прокуратури е работено по общо 6354 преписки по следствен надзор, като следва да се отбележи увеличаване дела на решените от прокурори спрямо наблюдаваните преписки в сравнение с предходните години, който факт сочи на повишаване интензивността на прокурорската дейност.

   Общо наблюдаваните досъдебни производства през годината е 10465 броя, като следва да се отбележи тенденцията на висок брой бързи производства /642 бр./, които гарантират съществено ускоряване и приключване на наказателното производство.

   Всички досъдебни производства са решени в законоустановения срок.

   Общият брой внесени в съда прокурорски актове е 1034, като с тях прокуратурата е предала на съд общо 1102 обвиняеми лица и по тях са образувани 1012 наказателни дела.

   От общо 1012 броя образувани дела в съда по внесените  прокурорски актове са върнати 8 бр. дела, което съставлява 0,8% относителен дял /при 1,23% за 2018г. и 1,86% за 2017г/. Подобни резултати сочат на една стабилна положителна тенденция в качеството на прокурорската работа, която е пряк резултат от своевременните организационни мерки, взети от ръководството на прокуратурата и от индивидуалните усилия на всеки прокурор.

  Тези цифри поставят дейността на Окръжна прокуратура Враца на едно от челните места в Апелативен район София.

   Друг много важен критерий за качество на прокурорската работа е броят на оправдателни присъди и съответният брой на оправдани лица.

   За 2019 г. от общо осъдените и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт лица за област Враца – 1053 бр., оправданите лица са 12 бр., което съставлява относителен дял от 1,14% /1,38% за 2018г./

   Изключително малкият относителен дял е обективен израз на високото качество на прокурорската работа, което дава основание за положителна съпоставка спрямо резултатите на други прокуратури.

  През отчетния период важна част от дейността на Окръжна прокуратура Враца е свързана с административно - съдебния надзор и надзора за законност.

  През 2019 г. прокурорите от административния отдел на ОП Враца са взели участие в 389 административни дела на Административен съд Враца в 419 броя съдебни заседания. Обемът на дейността основно се определя от характеристиките на региона при изискване на подлежащи на оспорване административни актове от съответния административен орган /наредби на общински съвети и др./.

   В Окръжна прокуратура – Враца процесът по изпълнението на присъди стриктно се контролира от съответните прокурори, като се изисква ежемесечна информация от ОЗ „Охрана“ МП и ОД на МВР Враца.

  В заключение се налага изводът, че дейността на прокурорите в Окръжна прокуратура Враца и районните прокуратури в окръга през 2019 г. е изпълнена с много добри резултати, които я поставят на едно от челните места в Апелативния район.